2008-12-30

Borås Arena döljer sig för närgånga besökare



Tycker att det är småkul att kika på Borås från ovan. Nätet ger goda möjligheter till detta. På sajten Hitta noterar jag att de använder två olika generationers flygbilder.

Om man tittar lite från håll används nyare bilder. Zoomar man in maximalt ges finare bilder men samtidigt är de äldre. Att kika på Borås Arena blir därför lite lustigt. Den ses från hög höjd - men väl inzoomad så är den borta!

Tänk den dag då vi i realtid kan zoom oss in över hela världen. Den dag du på nätet kan se vart brevbäraren befinner sig på din gata. Fascinerande och skrämmande på en och samma gång.

2008-12-29

Tore G Wärenstam 100 år

Exakt vilka som finansierat Pinocchio-statyn utanför BT-huset tror jag fortfarande är en hemlighet. En av donatorerna är dock Tore G. Wärenstams Stiftelse. Delägare i Gota Media, vilka äger Borås Tidning.

Wärenstam var tidningens chefredaktör och en man av det konservativa etablissemanget i Borås. Den 23 december i år skulle han fyllt 100 år. Hans namn är alltså fortfarande mycket aktuellt.

Såväl Borås Tidning som Ulrik Nilsson skriver om denne legendariske ledare.

2008-12-28

Riddarens grotta och flykten in i döden



Gyltas grotta i Frufällan sägs ha varit mycket större innan den rasade ihop. Platsen skall ha varit gömställe för riddare Peder Gylta och hans Katarina.

De blev laglösa efter att Gylta dödat den maktfullkomlige Bengt Månsson Liljehöök efter att han rövat bort och försökt våldföra sig på Katarina. Gylta satte också en dödande pil i Månssons handgångare, den lömske munken Anselmo när denne höll mässa i Fristads kyrka.

Peder Gylta, herre till Påtorp, blev efter detta förklarad fredlös och flydde med sin Katarina till denna grotta. När de blev upptäckta flydde de ut på Öresjö i en liten båt som inte klarade av vädrets makter. De bägge begravdes under sjöns vågor.

Berättelsen ligger till grund för Herrman Bjurstens roman "Gyltas grotta" från 1853. Han uppger tiden för händelsen till år 1263. Släkten Gylta knyts dock till gården Påtorp först under 1400-talet.

Förr fanns ett Himalaya i Borås

1,7 miljarder år gamla fynd har hittats på flera platser i södra Sjuhärad. Närmare bestämt i Skene och Borås. Enligt Sveriges Geologiska Underdesökningar (SGU) har en bergskedja lika hög som i Himalaya legat här.

Mer om dessa hisnande fakta hos Sveriges Radio.

Dramatiskt morddrama slutade på Galgbacken

Haqvin Wijndrufv var stadsnotarie, rådman och medlem i en av de rikaste och mest inflytelsrika familjerna i Borås. Wijndrufsbron på Druvefors är säkerligen uppkallad efter dem.

År 1719 inledde Wijndrufv ett förhållande med den unga Maria Romberg. Hon var sedan året innan gift med den 27 år äldre köpmannen Anders Boberg. Det sas att Boberg höll på med "susande och dryckenskap" och att han var våldsam och misshandlade Romberg.

Borås hade vid tiden blott cirka 2000 invånare. Många kände till Wijndrufvas och Rombergs kärleksaffär. Flera hjälpte till att agera budbärare med de hundratals brev som växlades mellan de bägge.

Boberg tog år 1722 hjälp av två präster för att övertyga Romberg om att hon skylle bryta sin affär med Wijndrufv. Otrohet var olagligt och kunde straffas med döden.

Romberg svarade med två misslyckade försök att förgifta sin make. Då kontaktade hon kvinnan Romans Ingeborg som sas vara duktig på såväl trolleri som mord. De försökte strypa Boberg men misslyckades återigen.

Idag för 284 år sedan, den 28 december 1724, påminnde prästerna på nytt Maria Romberg om vikten av att avsluta sin affär med Haqvin Wijndrufv. Samma kväll tog Wijndrufv, Romberg och Ingeborg hjälp av Karin Andersdotter, en piga som Anders Boberg misshandlat.

På natten gick de tre kvinnorna till den sovande Boberg. Ingeborg slog ihjäl honom med ett senapslod. Flera slag mot huvudet. De placerade honom så att det skulle se ut som om han ramlat och slagit huvudet i spisen.

När det blivit uppenbart att Anders Boberg mördats dömdes alla fyra till döden. Det var straff som för oss idag känns främmande:

Haqvin Wijndrufv: Halshuggning och stegling (på påle).
Maria Romberg: Halshuggning och bränd på bål.
Romans Ingeborg: Höger hand avhuggen, halshuggen och bränd på bål.
Karin Andersdotter: Halshuggning och nedgrävning.

Många boråsare ville fria Haqvin Wijndrufv men domarna verkställdes den 14 april 1725. Platsen var Galgbacken vid Ramnasjön.

Källa: Flera återergivningar av berättelsen i Borås stads historia av Nils Forsell.

2008-12-27

Ögruppen på målarens terass tas bort



Arkipelag betyder ögrupp. Det är också en damm i mosaik av Bengt Blomquist som finns att beskåda utanför Kulturhusets entré. Platsen kallas PA Halls Terass, efter konstnären Peter Adolf Hall som föddes i Borås 1739.

Idag tror jag att stenplattorna som bildar öar har tagist bort. Dammen har låtits förfalla. Nu skall hela fontänen bort och PA Halls Terass skall göras om.

"Att utveckla ett rum som bildar en ram till en levande och föränderlig mötesplats där alla är välkomna att nosa på olika kulturyttringar i samverkan", är visionde som Stadsbyggnadskontoret skriver i sitt planprogram från oktober 2008.

Bloggen sätts på kartan

Jag har placerat min blogg i Boråsbloggkartan.se.

Hör skulpturernas skapare berätta



Den omtalade skulpturfestivalen i Borås finns också på nätet. Klicka dig runt på kartan här och hör konstnärerna själva berätta om sina verk.

På skärmbilden ovanför syns en av mina favoriter. Olle Brandqvists nöjda boråsare. Han är född i Borås men bor idag i Kinnarumma. Mer av Brandsqvist hittar du på hans hemsida.

2008-12-25

Borås vapen



Den välkända symbolen med ullsaxarna har varit Borås vapen i sin nuvarande form sedan 1974. Vapnet har funnits sedan 1939 men dess ursrprung har äldre historia än så.

I privilegiebrevet från 1622 signerat Gustav II Adolf beskrivs stadsvapnet som "twå ulle Saxser, den ene medh udden nedh åt, och den andre medh udden upwände". En beskrivning som alltså ligger till grund för dagens form med två ullsaxar i silver på en röd sköld.

Vad kanske inte alla vet är att ullsaxarna inte symboliserar textil. Istället handlar det om smide, vilket stadens knallar sålde mycket av.

2008-12-24

Allt började kring Caroli



Här en etsning från cirka år 1700. I mitten syns Carolikyrkan med sitt gamla torn. Kanske är utsiktsplatsen Druveforskullen.

Den 29 juni 1621 bildades staden Borås med kung Gustav II Adolfs välsignelse. Då med provisoriska privilegier. De fullständiga privilegierna utfärdades sedan 25 maj 1622.


Gustav II Adolfs namnteckning. På Stora Torget finns Gustav Adolfsbysten (1952) av Axel Wallenberg.

Inget av privilegiebreven gav boråsarna rätt till resehandel. Något som bönderna i trakten bedrivit för att dryga ut sin ekonomi. Men i ett hastigt ögonblick 1624 sa kungen att boråsarna har rätt att "besöka vad ort de hava lust här i vårt rike med sina varor /.../ och det hos vem de vill föryttra och försälja i städerna och på landet". En rättighet som gav staden Borås en unik fördel som handelsstad i två hundra år.

Kärnan var kyrkbyn kallad Torpa runt kyrkan som idag heter just Carolikyrkan. Stadens äldsta byggnad som klarat sig igenom alla de fyra stadsbränderna.

Källor: Boras.se och Wikipedia.

Hjälp mig

Jag behöver din hjälp. Om du sitter på spännande fakta, berättelser eller bilder från Borås, tveka då inte att skicka dem hit och låt andra få ta del av dem.

Ett mejl till borasbloggen@gmail.com är allt som behövs.

2008-12-23

Om allt det här

Välkommen till Boråsbloggen. Tanken med detta projekt är att presentera guldkorn från Borås stad och trakterna här omkring. Från igår, idag och imorgon.

Mycket har hänt och mycket kommer att hända med staden. Samtidigt som framtiden är spännande kan historien göra en förbannad. Centrum, Norrby och Viared är bara några exempel som fått smaka på den dåliga skopan på grävskoporna. Nya områden som Knalleland, Borås Arena och Hestra har däremot fått smaka på de bra.

Staden har en spännande historia, inte minst sett till dess bebyggelse. Önskan är att denna webbplats kan få bli en lättsam sammanfattning av tidpilens genomfart genom Borås. Syftet med bloggen är dubbelt, precis som Ullsaxarna. Samtidigt som jag lär mig mer kan jag dela med mig av mina fynd och lärdomar.