2008-12-28

Dramatiskt morddrama slutade på Galgbacken

Haqvin Wijndrufv var stadsnotarie, rådman och medlem i en av de rikaste och mest inflytelsrika familjerna i Borås. Wijndrufsbron på Druvefors är säkerligen uppkallad efter dem.

År 1719 inledde Wijndrufv ett förhållande med den unga Maria Romberg. Hon var sedan året innan gift med den 27 år äldre köpmannen Anders Boberg. Det sas att Boberg höll på med "susande och dryckenskap" och att han var våldsam och misshandlade Romberg.

Borås hade vid tiden blott cirka 2000 invånare. Många kände till Wijndrufvas och Rombergs kärleksaffär. Flera hjälpte till att agera budbärare med de hundratals brev som växlades mellan de bägge.

Boberg tog år 1722 hjälp av två präster för att övertyga Romberg om att hon skylle bryta sin affär med Wijndrufv. Otrohet var olagligt och kunde straffas med döden.

Romberg svarade med två misslyckade försök att förgifta sin make. Då kontaktade hon kvinnan Romans Ingeborg som sas vara duktig på såväl trolleri som mord. De försökte strypa Boberg men misslyckades återigen.

Idag för 284 år sedan, den 28 december 1724, påminnde prästerna på nytt Maria Romberg om vikten av att avsluta sin affär med Haqvin Wijndrufv. Samma kväll tog Wijndrufv, Romberg och Ingeborg hjälp av Karin Andersdotter, en piga som Anders Boberg misshandlat.

På natten gick de tre kvinnorna till den sovande Boberg. Ingeborg slog ihjäl honom med ett senapslod. Flera slag mot huvudet. De placerade honom så att det skulle se ut som om han ramlat och slagit huvudet i spisen.

När det blivit uppenbart att Anders Boberg mördats dömdes alla fyra till döden. Det var straff som för oss idag känns främmande:

Haqvin Wijndrufv: Halshuggning och stegling (på påle).
Maria Romberg: Halshuggning och bränd på bål.
Romans Ingeborg: Höger hand avhuggen, halshuggen och bränd på bål.
Karin Andersdotter: Halshuggning och nedgrävning.

Många boråsare ville fria Haqvin Wijndrufv men domarna verkställdes den 14 april 1725. Platsen var Galgbacken vid Ramnasjön.

Källa: Flera återergivningar av berättelsen i Borås stads historia av Nils Forsell.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar