2009-01-17

Edvin - det hemliga bergrummet i Borås


Visa större karta

Mitt i centrala Borås ligger ett bergsutrymme med 280 rum på 4000 kvadratmeter. Infarten till utrymmet i två plan är stor nog att rymma en lastbil. Allt finns i berget på Bergsäter.

Anläggningen som byggdes 1952 förseddes med egen försörjning av el och vatten. Här fanns också en radiostation, redo för Sveriges Radio i händelse av krig. Edvin, som anläggningen heter, användes först som civilt skyddsrum men kom sedan att bli en underjordisk sambandscentral för försvaret.

De sista stora övningarna ägde rum på 1980-talet. Några mindre på 1990-talet. Varefter anläggningen lades i malpåse. På våren 2004 plomberades anläggningen totalt. Idag kan endast den som letar noga hitta spår av verksamhet.

Strax före det att berget bommades igen var Radio Sjuhärad på plats. Hör deras berättelse från de sista öppna dagarna här.

Berget är idag hett bland stadens UE-intresserade. Många vill försöka komma in men ingen har lyckats. De som plomberade infarterna med grus och betong gjorde sitt jobb ordentligt. Men hoppet om att få komma in lever kvar. Det finns berättelser om hemliga tunnlar som leder in till berget. Om det är sant låter jag vara osagt.

Kanske finns det ändå en chans att få se bergets innehåll med egna ögon i framtiden. Radio Sjuhärads egen bergrumsreporter Jenny Hellström har talat med markchefen Elisabeth Eickhoff. Uppe på berget kan det komma att bli bostäder. Om lämplig verksamhet för det jättelika underjordiska utrymmet dyker upp kanske berget åter öppnas upp.

Redan 2007 ville försvaret att kommunen skulle köpa berget, så kanske blir 2009 det år som affären blir av. Fortifikationsverket som äger Edvin skriver att intresset för bergrum har ökat. Skall de sälja det till kommunen vill de ha 2,7 miljoner, vilket känns som en ganska blygsam siffra sett till storlek och läge. Borås Stad har lagt ett hemligt motbud.

Borås Tidning skriver däremot att berget knappast är aktuellt för att åter öppnas upp. Främst vill man bygga nya rum. Ovanpå.

2 kommentarer:

  1. Det ska även enligt en del källor finnas ett andra bergrum, inhysandes en "tvillingcentral" till Edvin i ett annat berg i Borås, vilket är dock lite osäkert.

    SvaraRadera
  2. Har också hört något liknande, även om jag är osäker på om det är sant. Edvin är mytomspunnet men samtidigt visat med öppna dörrar för media före det plomberades. Då borde även tvillingcentralen ha visats då Borås känns totalt avvecklad ur ett militärt perspektiv. Men det vore kul om tvillingen fanns! :-)

    SvaraRadera