2009-01-24

Stadsparkens bråkiga historia



Tiderna förändras. Idag är Österlånggatan till stor del gågata. Samma sak med Stora Brogatan. Snart även Torggatan. Klart i juni 2009, skriver BT. Boråsarna delas i två läger. De som hyllar de nya gågatorna - och de som ser faror med att minska tillängligheten för de bilburna.

Annat var det förr. Kanske har du noterat den breda bron över Viskan vid Grand Hotell. Detta var en planerad överfart för en ny väg genom Stadsparken. Ett förslag som väckte en folkstorm i början av 1970-talet. Som tur är tog de styrande åt sig av kritiken.

På skissen ovan ser du hur trafikleden var tänkt att dras. Notera även parkeringsplatsen vid nuvarande Stadsparksbadet. Gamla Teatern finns ej kvar. Däremot finns de vackra husen kring nuvarande Sandwalls plats och gamla Strömqvist Järn kvar. På skissen är dessa ersatta av större fastighetskomplex.

Just nu pågår en ny debatt om Stadsparkens framtid. De nya planerna handlar i korthet om ett glashus där glasskiosken finns idag samt ett mindre myller av aktiviteter. Allt från grottbad och fontäner till en "lekplats för äldre".

Kritikerna menar att 1800-tals-parken måste bevaras. Att göra ett nöjesfält av parken är en dålig idé. En av kritikerna är Åke Johansson, som i sitt debattinlägg ger oss en återblick i parken.

Själv tycker jag att några av förslagen är bra. Ett glashus kan ge Gamla Teatern en värdig arvtagare av platsen. Nuvarande uteservering är definitivt ingen fröjd för ögat. Men att bygga konstlade miljöer och vattendrag ger jag inte mycket för. Arvet från 1800-talet bör bevaras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar